Yandex partner nedir, nasıl üye olunur, yandex partner ile web sitenizden para kazanın

Kenan YAMAN
8 min readJul 20, 2021

Herkese merhaba, web sitesi sahiplerinin ya da internet üzerinden reklam gelirleri ile para kazanmak isteyen herkesin duyduğu ve gördüğü bir şey var, google adsense. Bende google adsense ile bir gelir modeli oluşturmak isteyen site sahiplerinden biriyim. Google adsense dışında başka nerelerde reklam alıp gelir oluşturabilirim diye araştırırken, yandex’in google adsense gibi çalışan reklam servisi ile karşılaştım. Kayıt olup siteme reklam eklemeyi başardım. Gelin bu sürece birlikte bakalım.

Öncelikle yandex partner nedir ondan bahsedelim. Yandex partner tıpkı google adsense gibi, bir uygulama(google play ya da apple store) ya da bir web sitesine sahip kullanıcıların, sitelerinde reklam gösterimi yaparak gelir modeli oluşturmasını sağlayan bir sistemdir. Bu sistemi uzun süredir google elinde bulunduruyor bir lider olarak. Google adsense rakip olması için yandex böyle bir hizmeti piyasaya sürdü. Bende google adsense ile ne gibi farklılıkları var ne gibi karları var görmek için denemek istedim.

Üyelik kısmından, reklam oluşturmaya kadar geçen tüm süreci resimlerle destekleyerek sizlere sunuyorum. Haydi başlayalım.

Yandex partner nasıl üye olunur ?

Şu adresten yandex partner anasayfasına gidin. Bu sayfayı açtığınızda ön tanımlı olarak dil rusça gelecektir.

Endişelenmenize gerek yok. Sayfanın en alt kısmında english butonunu göreceksiniz. Bu butona basarak sayfayı ingilizceye çevirebilirsiniz. Yeri gelmişsek söylemek istiyorum, ne yazık ki Türkçe dil desteğine sahip bir sistem değil fakat yine endişelenmenize gerek yok, çeviri ile işimizi halledebiliriz :)

Bu arada ingilizce hayatımızın her noktasında karşımıza çıkıyor. Bende ingilizce bilgimi geliştirme için bulduğum kaynakları ve kullandığım yöntemleri bloğumda paylaşıyorum. İstersen şu adresten hepsine bakabilirsiniz.

Kullandığınız tarayıcının eklenti sistemini kullanarak google çeviri eklentisini indirirseniz siteye sağ tıklayarak türkçeye çevirebilir ve direk türkçe olarak kullanabilirsiniz.

Siteyi anlayabileceğimiz bir şekle çevirdikten sonra, ‘katılmak için’ butonuna basalım.

Daha önce bir yandex hesabı açmadıysanız ya da kullandığınız bir yandex hesabınız varsa önce giriş yapmanızı isteyecektir.  Bir yandex hesabına sahip değilseniz bu adresten bir yandex hesabı oluşturabilirsiniz. Eğer bir yandex hesabınız varsa giriş yaparak devam edebilirsiniz.

Yandex partner hesabına kayıt olmamız için bir ekran ile karşılaşıyoruz. Normal olarak yine rusça :). Sağ üste profilin yanında bulunan butona basarak ingilizceyi seçelim. Ya da bir önceki sayfada yaptığımız gibi direk çeviri kullanarakta ilerleyebilirsiniz. Sizin tercihinize bağlı.

Dili istediğimiz şekilde ayarladığımıza göre devam edelim. İlk olarak bizden hangi ülkeden kayıt olduğumuzu soruyor.

Ülke seçimini yaptıktan sonra, tüzel ya da bireysel olarak iki seçenek sunuluyor.

Bireysel ve tüzel kişiliğe bir açıklık getirelim. Bireysel kişilikten kasıt, bir şahıs adına yapılan kayıttır. Yani gerçek bir kişi, siz burada bireysel olarak işaretleme yaparsanız kendi bilgileriniz ile ilerlemek zorundasınız. Tüzel kişilik ise hukuk bakımından bir çok kişinin ya da bir malın savunucusu olarak bulunan kişidir. Tüzel kişilikte tek bir kişi için değil savunulan yer için kayıt yapılır

Gerekli işlem seçildikten sonra iletişim bilgilerinin istendiği bir sayfa ile karşılaşacaksınız.

Bu bilgileri doğru ve eksiksiz bir şekilde tamamlamanız gerekiyor. Sayfanın alt kısmında ‘İkamet onay belgesinin dijital kopyası’ şeklinde bir ibare var. Burada sizin gerçek bir kişi olduğunuzu doğrulamak için kişisel bilgilerinizi bir resim olarak yüklemenizi istiyor. Ben burada ehliyetimi ve yerleşim yeri sorgulama sitesi üzerinden kimlik numaram ile teyit aldığım ekranın resmini kayıt ederek gönderdim.

Bu bilgilerden sonra adres bilgilerimizi isteyen kısma geçelim.

Adres bilgilerini doğru bir şekilde yazdıktan sonra devam edelim.

Bir sonraki ekranda reklam gelirlerinin ödeme yapılacağı hesap bilgilerini soruyor.

Bu kısımda hesap sahibi olarak kart sahibinin ismini yazıyorsunuz. Ödeme birimi olarak iki seçenek sunuyor, euro ve usd. İstediğinizi seçebilirsiniz.

SWIFT diye bir şey istiyor, nedir bu swift ?  1973 yılında kuruldu ve 1977 yılında fiilen çalışmaya başlayan swift, her bankaya özel olarak belirten 8 veya 11 haneli bir koddur.  Tüm dünya bankacılık sisteminde Swift kodları standarttır. Uluslararası para gönderiminde kullanılır. Biz bu sistemde ödeme almak istediğimiz zaman, yandex şirketi bizim Türkiye'de bulunan bir banka hesabımıza para gönderecek fakat bu bankanın sadece ismini yazmak yeterli kalmayacak. Uluslararası banka kodu yani swift kodunu da yazmamız gerekiyor.

Hesabımın olduğu bankanın kodunu nasıl öğrenirim ? Bunun için banka şubelerinin adreslerini bulmak için hazırlanmış şöyle bir site buldum. Bu site üzerinden hesabınız olan bankanın swift kodunu öğrenebilirsiniz. Eğer bu siteye güvenmezseniz kendiniz google üzerinden arama yaparak ilgili bankanın web sitesi üzerinden bulabilirsiniz.

Gerekli swift kodunun girdikten sonra, IBAN ya da Hesap numaranızı girin ve alt kısımda hesabınızın olduğu bankanın ismini girin.

Fatura bilgilerini tanımladıktan sonra reklamların yayınlanacağı web sitesini ya da uygulamanızın ismini girmenizi isteyen bir bölüm gelecek

Gerekli eklemeleri yaptıktan sonra, onay için son bir kısım kaldı.

Bu kısımda teklif şartları kısmını işaretlemeden kaydı tamamlayamıyoruz. Diğer seçenekleri işaretlemek size kalmış.

Tüm alanları tamamladıktan sonra sağ tarafta durum görünmektedir. Herhangi bir hata yapmadıysanız bu şekilde görünecektir.

Herhangi bir problem olursa sağ tarafta onaylı bir şekilde görünmeyecektir. Hatalı olan kısmı düzelttikten sonra kaydı tamamlıyoruz.

Kayıt işlemi tamamlandıktan sonra yandex partner anasayfası bizi karşılıyor.

Bu ekranda ücretler ve bir kaç bilgilendirme yazısı göreceksiniz. İsterseniz sayfayı türkçeye çevirip ne yazdığına bakabilirsiniz.

Bu kısma kadar Yandex partner sistemine kayıt işlemini tamamlamış bulunmaktayız. Fakat henüz üyeliğimizi yandex kabul etmedi. Üyelik kabul edildiğinde sol kısımda ‘bildirimler’ menüsü altında bir uyarı göreceksiniz. Eğer herhangi bir sorun çıkmazsa üyelik işlemi kabul edilecektir.

Kayıt işlemi sırasında yazdığım gibi, onay için ehliyet ve adres kodunu gönderdim ve bir süre sonra bildirimler kısmında onaylandığına dair bir bildirim aldım. Eğer sizde herhangi bir hata ile karşılaşmazsanız bu şekilde bir bildirim ile, üyeliğinizin kabul edildiğini göreceksiniz.

Yandex partner reklam nasıl oluşturulur ?

Bu kısma kadar üyelik sürecini bitirdik. Bundan sonraki kısımda bir reklam alanı oluşturup aldığımız kodu sitemize ekleyeceğiz. Hadi başlayalım

Sayfayı ingilizce olarak kullandığını varsayıyorum. Sol tarafra Products(ürünler) kısmı bulunuyor. Bu alan tıkladığınızda sağ tarafta bir pencere açılacak. Burada öncelikle sitemizi tanımlayacağız.

  • 1 — Products(ürünler) kısmından reklam oluşturmak için gerekli işlemlerin yapıldığını kısmı seçiyoruz.
  • 2- Content sites(içerik siteleri) kısmından öncelikle içeriği eklemek istediğimiz web sitesi ya da uygulamayı kayıt etmemiz gerekiyor
  • 3- Add platform(platform ekleme) butonuna basarak, reklamları eklemek istediğimiz platformu kayıt ediyoruz.

Siteye kayıt olurken web sitesi olarak ve kendi domain adresimi yazdığım için burada otomatik olarak bu karşıma geldi. Siz burada isterseniz aynı adresi kullanabilir ya da açılır menüye tıklayarak yeni bir adres ekleyebilirsiniz. Burada amaç bir başlık oluşturup reklamları bu başlık altında toplamaktır. Örnek vermek gerekirse, bu blogta ‘genel’ kategorisi altında bir sürü yazı mevcut. Bu ‘genel’ kategorisi yandex partner üzerinde bu alana tekabül ediyor.

Gerekli işlemi yaptıktan sonra bu başlık altında reklamları oluşturmaya başlayalım.

Content sites linki altında ‘RTB blocks’ adında bir link göreceksiniz. Buna tıklayıp devam edelim

  • 1 — Bu alanda oluşturduğumuz site altında reklam blokları oluşturacağız. Bu linke tıklayınca sağ tarafta bir alan açılacak
  • 2- Açılan bu sayfada ‘add RTB block’ butonuna basarak istediğim reklam görünümünü ayarlayacağız.

Karşımıza bir pencere açılacak. Bu alanda platform ismi olarak az önce content sites kısmında yazdığımız ismi yazacağız. Sonrasında bizden bu blok için bir isim tanımlamamızı istiyor. Bu alanda reklamı konumlandıracağımız yere göre bir isim belirlemek en mantıklısı olacaktır. Mesela yazı içeriğinde kullanmak için ‘içerik’. Sayfanın alt kısmında(footer) kullanmak için ‘sayfa altı’ gibi.

Bir alt kısımda sayfa bilgilerinin üçüncü taraflara yani reklam verenler ile nasıl paylaşılacağı söylenir. Ben burada bir değişiklik yapmadım. Siz isterseniz kendinize göre değiştirebilirsiniz.

Bu alanda işimiz bittikten sonra ‘sonraki’ butonu ile devam edelim

Bu kısımda oluşturduğumuz reklam bloğunun neresi için gösterileceğini belirtiyoruz. Seçilen alanlara göre reklam boyutları değişmektedir.

  • 1 — Masaüstü görünümü için kullanılır.
  • 2- Mobil cihazlar için kullanılır.
  • 3 — Mobil cihazlar için özel olarak hazırlanmış sayfalar için kullanılır
  • 4- Masaüstü görünüm için özel olarak hazırlanmış sayfalar için kullanılır.
  • 5- AMP(Hızlandırılmış mobil sayfalar) için kullanılır.

İhtiyacımıza göre gerekli seçimi yapıp ‘sonraki’ butonuyla devam edelim.

Sonraki sayfada reklam şablonunu düzenleyebileceğimiz bir ekran ile karşılaşacağız. Bu alanda web sitemizin temasına göre yayınlayacağımız reklamı özelleştirebiliriz. Örnek vermek gerekirse eğer web siteniz mavi tonlarda ise bu sitede yayınlanacak reklamların sarı bir renkte olması, sitenizi ziyaret eden kullanıcılar için pek hoş görünmeyecektir.

Gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra devam edelim.

Sonraki sayfada reklam bloğunun boyutlarını ayarlayabileceğimiz bir ekran ile karşılaşıyoruz. Bu ekranda reklamı paylaşacağımız yere göre bir tercih yapmamız gerekiyor. Böylece reklamı tam yerinde ve tam boyutunda kullanabiliriz.

Bu alanı da tamamladıktan sonra son bir ayar sayfası kalıyor.

Bu alanda reklam stratejini belirleyebileceğimiz seçenekler mevcut. Maksimum geliri seçip her şeyin otomatik olarak yapılmasını seçmek mantıklı bir çözüm olabilir. İleride istediğiniz gibi değişiklik yapabilirsiniz.

Bu alanda da gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra reklam bloğumuz oluşmuş oluyor. Sonrasında;

Oluşturulmuş bu reklam bloğunun kodunu kopyalayıp web sitemizde istediğimiz bir yerinde kullanabiliriz. Sayfanın alt kısmında bulunan kodu al butonuna basmanız yeterli.

Eğer bu reklam bloğu oluşturma kısmı size karışık geldiyse, reklam bloğu oluşturma ekranının sağ tarafında ‘basitleştirilmiş modu aç’ butonuna basarak daha basit ve kolay olay kısmı kullanabilirsiniz.

Basit modda daha az seçenek sunarak kafa karışıklığını önlüyor :)

Oluşturduğumuz bu reklam blokları üzerinden filitreleme işlemleri yapabilirsiniz. Bunun için reklam bloğu oluştuktan sonra ‘düzenle’ butonuna basarak açılan sayfada, coğrafi olarak hangi ülkeden gelen ziyaretçilerin bu reklamlarını görmesini istemiyorsanız engelleyebilir ya da belli kategorilerdeki reklamları sitenizde yayınlanmasını önleyebilirsiniz.

Aldığımız reklam kodunun sitemize yapıştırdığımız şu şekilde görünecektir:

Yandex partner sistemine üye olduk, reklam oluşturduk, sitemizde yayınlamaya başladık. Ne kadar gelir kazandığımızı nereden göreceğiz ?

Bunun için Yandex partner anasayfasına gittiğimiz zaman bize ne kadar kazandığımızı yazacak. Şunun gibi:

Reklamları yayınlamaya başladığım zamandan, bu yazıyı yazdığım zaman kadar 0.24 ruble para kazanmışım. Evet çok bir para değil çünkü henüz yeni yayınlanmaya başladı ve bu rakam zamanla artacak. Ek bir gelir oluşmasını sağlayacak

Yazının sonuna geldik. Umarım sizde bir içerik oluşturup bu şekilde kendinize bir ek gelir modeli sağlayabilirsiniz. Yararlı olması dileğiyle

Bu yazı ilk olarak 16.01.2020 tarihinde www.kenanyaman.com sitesinde yayınlanmıştır.

--

--